Opas oikeanlaisen polkupyörän valintaan teinille

Lapselle ja nuorelle polkupyörä herättää suuria tunteita. Jokainen varmasti muistaa oman ensimmäisen pyöränsä, jolla oppi ajamaan. Lapset kuitenkin kasvavat hyvin nopeasti, ja se rakas pyörä jää auttamattomasti pieneksi. Pyöräilytaitojen kehittyessä myös vaatimukset kasvavat, eikä peruspyörä enää kelpaa. Uuden pyörän etsiminen aiheuttaa päänvaivaa niin esiteinille kun vanhemmille. Mihin täytyy kiinnittää huomiota, kun lähdetään pyöräkaupoille nuoren kanssa?

Oikeankokoisen pyörän valinta on elintärkeää. Nuoret kasvavat nopeasti, ja joskus pituuskasvu voi tapahtua jopa muutamassa kuukaudessa. Kaupassa voi tällöin herätä houkutus ostaa jo valmiiksi aikuisten pyörä, mutta nuorten pyörät alkavat yleensä 24-tuumaisista pyöristä. Liian ison pyörän ostaminen tekee sen käsittelystä vaikeaa ja jopa vaarallista, jolloin nuoren kiinnostus pyöräilyä kohtaan vähenee. Oikeankokoinen pyörä tekee pyöräilystä hauskaa ja samalla turvallista. Pyörän koon valintaan voi käyttää seuraavia sääntöjä:

  • 24-tuumaiset pyörät sopivat noin 8-12 -vuotiaille tai 125 – 150 -senttisille.
  • 26-tuumaiset pyörät sopivat yli 12-vuotiaille ja yli 150-senttisille pyöräilijöille. Ne luetaan jo aikuisten pyöriksi. 26-tuumainen pyörä on sopiva pyörä myös yli 135-senttiselle nuorelle, jos aikaisempaa pyörää ei ole.

Pyöriä voi kokeilla urheilukaupoissa, isoissa marketeissa ja alan erikoisliikkeissä. Lapsille ja nuorille tarkoitetut kulkupelit ovat myynnissä myös internetissä.

Ihan pienet lastenpyörät on optimoitu pyöräilyn harjoitteluun ja peruspyöräilyyn, mutta tuumakoon kasvaessa pyörien ominaisuudet nousevat suurempaan rooliin. Nykyaikana suuremmista pyöristä löytyy jo eri vaihtoehtoja maantie-, kaupunki- ja maastoajoon sekä hybridipyöriä. Niin ikään käsijarrut on korvattu isommissa pyörissä levyjarruilla, jotka sopivat paremmin vaativampaan ajamiseen. Vaihteiden määrän tarpeen määrittelee pyörän käyttötapa.

Turvalliseen ajamiseen tarvitaan myös varusteita. Kypärä on se tärkein ja välttämättömin varuste, vaikka nuoret voivat ajatella toisin. Sen pitää olla hyvin istuva ja mukava päässä. Kypärä tulisi vaihtaa viimeistään viiden vuoden välein – nuorilla kasvun mukaan.

Itse pyörässä on hyvä olla taka- ja etuvalot, jotta pyörällä on hyvä näkyvyys. Niin ikään hyvä lukko on välttämätön varkauksien estämiseksi. Mahdollisia rengasrikkoja varten voi varautua etukäteen ostamalla sisäkumeja ja paikkausvälineet. Muut tarvittavat varusteet riippuvat täysin käytöstä.